תמונת מיפוי קרנית בקרטוקונוס דר' ניר ארדינסט
הערכת קרטוקונוס ומעקב אחר קרטוקונוס מתבצע בעזרת מיפוי קרנית אחורי (מיפוי קרנית מבוסס שיימפלוג). מיפוי קרנית אחורי הנפוצים בישראל הינם פנטקם של חברת אוקלוס, סיריוס של חברת CSO, מיפוי TMS5 של חברת טומי וגלילי של חברת זימר (גלילי פחות נפוץ וכרגע יש חמישה מיפויים בלבד).
למטה ישנם תמונת מיפוי קרנית של קרטוקונוס במכשירTomey TMS 5.
מיפוי קרנית אחורי טומי (מבוסס שיימפלוג)
ניתן לראות בתמונה בארבע המפות עדות לקרטוקונוס כאשר הסימנים הינם קמירות חריפה, הרמה אחורית, עובי לא אחיד בקרנית ועובי דק – כאלו אלו נצפים במיפוי הקרנית.
מיפוי הקרנית מתבטא בהרמה קדמית (תמונה 1ב), אחורית (תמונה 1א), בקמירות גבוהה במפה הדיופטרית (תמונה 1ד) ובהידקקות הקרנית (תמונה 1ג) באזורים תואמים – מרכזי ותחתון.
תמונת מיפוי קרנית בקרטוקונוס דר' ניר ארדינסט
במיפוי קרנית מהדור החדש: נוסף על מצלמת הפלסידו המשתמשת בעלומות אור קונצנטריות וסטייתן מההחזר המצופה, מתקבלים 32 תצלומים רדיאליים של כל המקטע הקדמי של העין בעזרת מצלמת השיימפלוג – Scheimpflug 3D.
מצלמה השיימפלוג מאפשרת לקבל תצלומים חדים ומדויקים מהפנים הקדמיות של הקרנית, מהפנים האחוריות שלה ואף מהעדשה הנמצאת בתוך העין.
המפה הטופוגרפית המתקבלת מחולקת ל-4 מפות :
- הרמה אחורית
- הרמה קדמית
- עובי קרנית (פכימטריה)
- מיפוי קרנית לפי קימור (בדיופטר)
נוסף על מיפוי פני הקרנית בערכים דיופטריים (תמונה 1ד), אנו מקבלים מפות הרמה –Elevation Maps המשווים את קמירות הקרנית הקדמית והאחורית למרחקה ממישור כדורי מותאם. Anterior Elevation Map (תמונה 1ב) היא ההרמה של המישור הקדמי ו- Posterior Elevation Map (תמונה 1א) היא ההרמה של המישור האחורי.
הרמה של מעל 0.05 מ"מ, במפה זו, יכולה להתאים לקרטוקונוס אחורי.
תמונה 1ג מציגה את עובי הקרנית בפיזור הערכים על פני שטח כל הקרנית.
מיפוי קרנית אחורי מסוג פנטקם המדגים קרטוקונוס
בתמונה למטה מבחינים בקרטוקנוס בצורה ברורה בכל תצוגת "4 מפות".
מיפוי קרנית אקסאלי (סגיטלי או רגיל מדגים את קימורי הקרנית), מיפוי גובה אחורי הינו סימן ראשוני למובהק בחולי קרטוקונוס.
בנוסף ניתן להבחין במפת עובי קרנית המדגימה אזורי בעלי אחידות שונה של עובי בקרנית יחד עם עובי דק של קרנית. כל אלו סימנים של קרטוקונוס.